Cartea zilelor noastre – Strike
Cormoran Blue Strike, mai exact. Fost polițist militar. Veteran de război. Invalid, din Afganistan. Detectiv particular londonez. În căutarea dreptății constant. Robin Ellacot, partenera sa. Dornică de muncă, întreprinzătoare. Tandem redutabil la investigații. Nu ferit de riscuri. Mai eficient decât Scotland Yard. Cazuri d-ăle grele rezolvând tenace. Într-o capitală cu oameni diverși și probleme varii…
I-a adus pe lume, sub pseudonim, J. K. Rowling. Mai precis, Joanne Rowling. Cunoscuta mamă a lu` Harry Potter. Care s-a orientat spre policier. De la un volum la altu`, tot mai inspirat. Crima fiind doar pretext. Ca să-nfățișeze locuri, indivizi, năravuri, moravuri. Obiceiuri și moduri de viață. Politică și dedesubturi fetide. High-life-ul britanic. Dar și decăzuți. Traumatizați, drogați, psihopați. Violatori, șantajiști, ucigași. Traiu` zilnic p-acele meleaguri. Satisfacții și insatisfacții. Opulența și modestia. Aparențele și ce e sub ele. Invidia și răutatea. Setea de răzbunare. Îndeosebi cea de glorie și bani…
Distinsa autoare (Robert Galbraith, pe copertă) poate fi considerată deja ”un clasic al genului”. O Agatha Christie la ordinea zilei. Apreciată unanim de presă și confrați pentru romanele sale de felul acest`. Consistente, substanțiale-n narațiune, adrenalină. Deși eroii lucrează preponderent deductiv. Cercetează minuțios, fac asociații și conexiuni pas cu pas. Sunt intuitivi și entuziaști. El, experimentat în anchete vădit. Punând , inevitabil, poliția pe jar…
Aș spune, de asemeni, că Joanne-i expert în psihologie. În portretistică, descrieri și dialoguri. Echilibrează epica în mod plauzibil. Utilizează bogat amănuntu`. Creează din plin atmosferă. Zugrăvește realitatea convingător. Încât citești cărțile* cu nesaț sporit. Fincă e în file literatură din abundență. Se văd indiscutabil potența imaginativă, știința condeiului. Priceperea la text, rostuirea și expunerea secvențială, în crescendo, a povestirii. Ca să țină captivat cititoru` pân` la capăt. Să-l oblige a-nsoți protagoniștii în misiune. Spre a ghici cât mai iute deznodământu`. Curiozitatea, imensă, apăsând pe oricine, firesc. Umorul adecvat nelipsind nici el, motto-uri, la fel. Tehnica filmică și capitolele proporționate corespunzător întregesc rezumatu` din astă tabletă. Evident, modest, însă meritat. Cei doi și întâmplările lor atrăgând oricând apăsat, cert, justificat…
Adrian SIMEANU
*Robert Galbraith, Chemarea cucului, Viermele de mătase, Carieră malefică, Alb letal, Ed. TREI, 2013, 2014, 2016, 2019