Fenomenul Cucuteni într-un album extraordinar
Sculptorul Radu Adrian este bine cunoscut pentru basorelieful de la Mateiaș, pentru statuia lui Dinicu Golescu din fața colegiului din Câmpulung Muscel, pentru bustul lui Eminescu de la Curtea de Argeș și, în general, pentru zecile de sculpturi monumentale în lemn, în piatră, în bronz și în mamură de pe cuprinsul țării, proiecte de la diferite tabere de creație din ultimele cinci decenii.
Acum, Radu Adrian publică un album masiv, un adevărat eveniment editorial – Fenomenul Cucuteni în culturile neolitice din spațiul geografic locuit de români (Editura RCR Editorial, București, 2019). Pe tema aceasta, de altfel, autorul a predat un curs la Universitatea din Pitești. Albumul este rodul unei documentări minuțioase în muzee din toată țara și din Republica Moldova.
Cultura Cucuteni datează dinainte de Cristos cu câteva milenii și este certificată de câteva sute de mii de vase și statuete de ceramică aflate în muzee din România, Bulgaria, Moldova, Ucraina și Polonia. Radu Adrian analizează toate motivele acestei ceramici create cu mult înainte de inventarea roții olarului și relevă originalitatea și întâietatea acesteia în cultura universală. Și face acest lucru nu în cuvinte mari și goale, ci cu argumente științifice. Albumul este ilustrat cu fotografii de vase și statuete din muzeele de care vorbeam mai sus, dar și de desene analitice ale autorului. După ce parcurgi întregul album, ajungi la concluzia că în șase milenii ceramica mondială n-a progresat cu nimic față de fenomenul Cucuteni, cum inspirat îl numește Radu Adrian. Este impresionant să vezi ce artă se putea face în ceramică la anii 5000 înainte de Cristos.
Albumul, lucrarea în sine a lui Radu Adrian, reprezintă o contribuție absolut extraordinară la cultura românească. Textul este bilingv, versiunea engleză aparținând traducătoarei Camelia Pârșe.