Profil de scriitor: profesorul Ion C. Ştefan
Profesorul, scriitorul şi criticul literar, director al Editurii Arefeana, Ion C. Ştefan este bine cunoscut şi pe bună dreptate apreciat cum se cuvine, atât ca om al cetăţii, cât şi în cadrul lumii literar-artistice. El nu numai că a studiat literele şi fenomenele socio-umane, dar, cu harul cu care a fost înzestrat de divinitate, încă din anii adolescenţei şi ai primei tinereţi a ştiut să aşeze cuvintele şi expresiile literare la locul cel mai potrivit, dând opere cu rezonanţă în timp, cu mare putere de pătrundere în inimile cititorilor săi. După munca ce o desfăşura la catedră, clipele sale de odihnă şi recreere, ce ar fi fost bine venite, le transformă cu o putere rar întâlnită, în momente de plină creaţie literar-artistică.
Opera sa este impresionantă ca mărime şi într-o cuprinzătoare şi variate forme de apariţie literară, multe dintre ele au meditaţii şi conţinut al filozofiei existenţialiste sau al metafizicii. A publicat din anii fragezi ai adolescenţei versuri, proză, articole în renumitele reviste literare din Bucureşti sau din judeţul Argeş. Bilanţul scrierilor sale totalizează 36 de volume de povestiri, romane, versuri, eseuri, evocări tipărite la prestigioase edituri din capitală, precum: Cartea Românească, ce a fost mult timp condusă de marele romancier Marin Preda, Albatros, Litera, Semne, Artemis, Arefeana, Datina ş.a. Nu întâmplător mari scriitori contemporani au caracterizat cu cele mai alese şi nobile cuvinte operele sale. Printre aceştia îi amintim pe acad. Vasile Tonoiu, acad. Gheorghe Păun, Radu Cârneci, Laurenţiu Ulici, Nicolae Dan Fruntelată, Gheorghe Bulgăr, Gheorghe Şovu, Ana Blandiana, Victor Gh. Stan, Victoria Milescu şi mulţi alţii. Scriitorul Ion C. Ştefan, pe lângă faptul că a dat opere nepieritoare în timp din literatura română, este şi un om ambiţios şi neobosit luptător pe frontul propagării rolului cărţii scrise pe suport de hârtie în această perioadă a exploziei internetului, în care mulţi tineri nu se mai obosesc să citească operele fundamentale ale clasicilor noştri şi îşi iau diferite sinteze, referate de acolo, îndepărtându-se de izvorul valoros al literaturii noastre şi a unor străini valoroşi.
Este remarcabilă şi meritorie participarea sa la colocvii literare, dezbateri, simpozioane, lansări de cărţi sau acţiuni de prospectare a târgurilor de carte. Cu iubirea în suflet, cu speranţa în gând, scriitorul Ion C. Ştefan şi-a găsit tot timpul echilibrul psihic şi fizic şi a dat literaturii opere de mare valoare.
Dar despre profesorul şi scriitorul Ion C. Ştefan se impune un studiu făcut cu profesionalism, care cred că de bună seamă ne-ar ajuta să îi descifrăm lumina şi mesajul diverselor sale texte literare. În scrierile sale autorul ne dezvăluie un orizont foarte întins şi divers, de la anii copilăriei şi locurile natale, pline de măreţie şi mustind de istorie, continuând cu zborul neîntrerupt peste anii pe care i-a parcurs şi vom constata că nu de puţine ori face apel la diferite aspecte astrale sau mitologice. Am în vedere deosebitele calităţi cognitive şi harul său cu care divinitatea l-a înzestrat. El a desluşit cu uşurinţă continua mişcare şi transformare a fenomenelor din societate şi Univers, când aceeaşi realitate o vedem în goliciunea ei sau protejată de forme diafane, ceea ce dă impresia plăcută cititorilor săi că nimic nu este încremenit în timp, nu e în rigiditate absolută. Scriitorul îmbină realităţile pământene cu tainele cereşti, pe care le mângâie prin scrierile sale, dar rămâne un stăpân al timpului, cu picioarele pe pământ. Documentarea scriitorului, a poetului Ion C. Ştefan este deosebit de bogată, realizată atât prin studiu, cât şi prin zborul său permanent pe valurile vremii, care a fost destul de rapid ca la toţi indivizii, nu a avut elemente de superficialitate.
Pentru cei interesaţi de diferite aspecte ale rolului literaturii în deschiderea unor noi orizonturi sau ale formării unor convingeri ale educaţiei estetice, o discuţie cu profesorul şi scriitorul Ion C. Ştefan este un adevărat balsam, care determină fine vibraţii ale sufletului omenesc şi îi transmite interlocutorului optimism, gustul pentru literatură plină de învăţăminte şi de o trăire în consens cu tradiţiile esenţiale ale civilizaţiei pe care noi am primit-o cu prisosinţă de la moşii şi strămoşii noştri, care au ştiut să muncească din plin pentru cele necesare traiului , să creeze opere artistice de toate genurile, să-şi educe copiii în spiritul respectului faţă de credinţa strămoşească, dar şi să-şi apere cu preţul vieţii teritoriile pe care au locuit. În opera literară a scriitorului Ion C. Ştefan strălucesc nestemate superbe ale obiceiurilor strămoşeşti până azi în forma lor arhaică sau stilizată modernizate în consens cu societatea contemporană.
Afirm cu certitudine că poetul şi scriitorul Ion C. Ştefan, prin profunzimea şi estetica operelor sale literare exprimate în diferite forme, este un fin psihanalist pe care e bine întotdeauna să îl ai în apropiere sau să îi citeşti cu luare aminte diferite cărţi.
Metaforic vorbind, prin tot ce a făcut pentru literatura română până în prezent şi pentru cultura noastră naţională, el şi-a zidit o temelie trainică pe care să îi fie aşezată toată osteneala vieţii sale, lăsată moştenire în proza sau versuri pentru cei prezenţi şi pentru viitorime.
Prof. Ion BOŞTINARU