Start de pe un pisc
Am o rugăminte de la început. Nu căutaţi metafore în acest text, este doar o ştire, o relatare în care aş vrea să cuprind, dacă nu totul, măcar câteva date esenţiale despre un moment de excepţie din viaţa Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.
Înscriindu-se în şirul evenimentelor care consolidează statutul breslei jurnaliştilor ca entitate creatoare de utilitate publică (seratele lunare EMINESCU, lansările de carte ale editurii UZP, întâlnirile periodice cu membrii filialelor din ţară etc), recent s-a dat startul, la Piteşti, proiectului cultural marca UZPR „Convorbiri jurnalistice”.
În prezenţa unei impresionante asistenţe, care a confirmat nu doar efortul organizatoric al preşedintelui filialei Argeş a UZPR, reputatul jurnalist şi scriitor Mihai Golescu, cât mai ales forţa şi coeziunea echipei, un alt renumit argeşean, scriitorul şi eseistul Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş, care a găzduit evenimentul, a dat semnalul de începere. Au fost foarte mulţi vorbitori, lista este prea lungă pentru a fi redată în întregime, iar orice criteriu de selecţie ar nedreptăţi oricum pe cineva, de aceea prefer să subliniez, cu scuzele de rigoare, doar o impresie. Personalităţi ale culturii române, scriitori, jurnalişti, iubitori ai cuvântului scris ori rostit, i-au susţinut pe Doru Dinu Glăvan şi Miron Manega, preşedintele şi, respectiv, purtătorul de cuvânt al UZPR, în demersul implicit de a reliefa rolul tot mai pregnant, în întreaga viaţă a societăţii, al jurnalistului în general, dar mai ales al entităţii organizatorice de breaslă, menită a-i apăra drepturile, demnitatea şi libertatea de expresie ale omului de cuvânt şi de cuvinte, aflat mereu în căutarea adevărului.
Fiind prezent la manifestare, care a însemnat mult mai mult decât o întâlnire jurnalistică obişnuită, unde se lansează cărţi (şi aici a fost lansată o importantă monografie a satelor argeşene), se discută despre preocupări ale profesiei (aici, de exemplu, a fost prezentată o foarte bine documentată istorie a presei locale) ori se dezbat diverse aspecte de interes larg, am înţeles un lucru îmbucurător. Startul către reuşită, într-un demers de mari promisiuni cum este complexa şi ambiţioasa acţiune „Convorbiri jurnalistice”, s-a dat de pe un pisc. Tradiţiile presei argeşene, în toată gama ei de manifestare, de la apariţie şi până în prezent, sunt atât de bogate încât creează responsabilităţi serioase. Plaiurile argeşene sunt marcate de coloşi ai creaţiei jurnalistice, care ne obligă să privim numai în sus.
Firiţă CARP