Piteștiul de altădată. Azi, despre armeni
În tezaurul memoriei se adună în timp extrem de multe informații, unele filtrate, altele poate deformate, dar înclin să cred că amintirile copilăriei ne însoțesc toată viața și asta pentru că sunt bine gestionate în cadrul emoțiilor.
Așadar îmi amintesc cu bucurie de familia de armeni Damlamaian, care locuia pe Bulevard, într-o casă frumoasă la nr. 137-139. Pentru mine atracția principală era atelierul plin de ceasuri al domnului Aramis, ceasornicarul cel mai căutat al orașului, un domn prietenos și vesel. Domnul Aramis era însă infirm și, deși copil fiind, îmi aduc aminte de gheata ortopedică enormă din piele maron. Se deplasa anevoios, ajutat de un baston, dar era elegant, purta pălărie și haine frumoase. Dicran era fratele mai mic al domnului Aramis și desigur era un personaj exotic pentru că deținea o căruță și cai, deși era orășean. Cred că îi atribuiam puteri și taine de basm.
Ca elevă am luat meditații la matematică cu profesorul Minasian, un dascăl de excepție, tot armean de origine. Cu câțiva ani în urmă l-am revăzut la un concert al filarmonicii din Pitești.
Familia mea cunoștea bine si alte familii de armeni din oraș: Aslan, Agop, Demergian. Păstrez o amintire deosebită doamnei Eliza Gheorghiu care cânta superb la pian și cred că era una dintre cele mai frumoase și distinse persoane din Piteștiul tinereții mele.
Chiar dacă milioane de armeni au emigrat și sunt răspândiți în întreaga lume, cultura armenilor s-a păstrat aproape intactă. Biserica ortodoxă a avut o contribuție remarcabilă. În anul 1981 am avut marea revelație de a putea vizita cea mai veche biserică din lume: Etchmiadzin. Ea se află la 20 km de Erevan și a fost ridicată de Grigorie Luminatorul, apostolul care i-a convertit pe armeni în anii 301-303. Este construită din piatră naturală (tuf roz), iar dantelăria exterioară, specifică stilului armenesc, a fost copiată în decorație la biserica mănăstirii Curtea de Argeș și la Trei Ierarhi din Iași.
Un calendar istoric ne arată două date care au marcat viitorul a două națiuni:
28 mai 1918 – 1 decembrie 1918
Dacă pentru armeni zilele de mai 1918 au reprezentat o renaștere națională prin crearea unui stat independent, pentru poporul român 1 decembrie 1918 a însemnat Unirea.
Acest Centenar a fost omagiat la Biblioteca Județeană Dinicu Golescu din Pitești pe 13 decembrie 2018.
Felicitari!
Domnul inginer Nicolae Pârâianu din Trivale, descendent armean, după mamă, a scos la lumină o frumoasă istorie despre armenii piteșteni: Peisaj urban cu negustori armeni și o biserică.