Istoria României în trei momente
Într-o ținută grafică de lux (datorată Mănăstirii Aninoasa) a apărut o lucrare esențială pentru istoria noastră: Unirea românilor, 1599-1859-1918, text și imagini de A. Sacerdoțeanu și Emil Vârtosu (Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, Curtea de Argeș, 2018). Cartea este scoasă la lumină în anul Centenarului Marii Uniri cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului care semnează și cuvântul introductiv: Unirile și neunirile românilor. Românii în valsul istoriei neamurilor.
La început, sunt trecute în revistă elementele comune care au făcut ca peste 2000 de ani gândul la unirea tuturor teritoriilor din România Mare să fie permanent. Sunt trecute apoi în revistă condițiile social-politice și istorice de unire a românilor în cele trei momente esențiale marcate de cele trei personalități providențiale: Mihai Viteazul la 1599, Alexandru Ioan Cuza la 1859, Ferdinand I la 1918.
Jumătatea a doua a cărții cuprinde iconografia în legătură cu cele trei momente istorice: portrete, medalii, scene, hărți, planuri de războaie, documente facsimilate etc., toate de-o mare însemnătate istorică. Un singur exemplu: Jurământul celui dintâi Consiliu de Miniștri al Principatelor Unite în facsimil: „Jurăm, în numele Sfintei Troițe, să slujim, la slujba ce ni s-a încredințat, cu râvnă, cu credință și cu dreptate, fără a ne abate din datoriile prescrise, precum și de a păzi pravilele și a respecta instituțiile patrii noastre, Ioan Al. Filipescu, Nicolae Golescu, B. Vlădoianu, Gr. Filipescu, I. Cantacuzino, D. Brătianu. Jurământul ce se vede mai sus s-au săvârșit în ființa noastră de față, Nifon Mitropolit al Ungrovlahiei. 27 Ianuarie 1859”. Așadar, la trei zile de la unire.