Pentru iertarea regelui Carol al II-lea
„Se pecetluieşte acest mormânt, până la a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos…” Cântarea ierarhilor îşi prelungea ecoul între zidurile reci ale necropolei de la Curtea de Argeş, iar dangătul clopotelor răzbătea de afară în timp ce sicriul în care se află rămăşiţele pământeşti ale regelui Carol al II-lea, era coborât în mormântul de marmură albă. Astfel s-a încheiat un destin aparte…
Patriarhul a lipsit
Televiziunile centrale nu au abordat subiectul decât în treacăt, la rubrica „Diverse”, în comparaţie cu celalalte două înmormântări, ale Reginei Ana şi Regelui Mihai. Paradoxal, oamenii au venit cu câteva ore înaintea ceremoniei pentru a ocupa un loc cât mai bun. Sicriul în care se află osemintele regelui Carol al II-lea a fost scos din capela în care s-a aflat timp de 16 ani, cu o seară înainte, fiind purtat pe umeri de 10 militari ai Batalionului Vânători de Munte. A fost aşezat pe catafalc în catedrala arhiepiscopală unde a avut loc o primă slujbă săvârşită de către arhimandritul Caliopie în prezenţa Principelui Radu. Sâmbătă la prânz, în acelaşi legendar locaş de cult au venit şi alţi reprezantanţi ai Casei Regale, precum şi ai administraţiei judeţene.
Mulţimea n-a avut acces în catedrală şi nici în necropolă ci doar în curtea mănăstirii, şi lumea aştepta ca Patriarhul Daniel să vină la mănăstire. Preafericirea Sa însă l-a trimis pe mitropolitul Nifon al Târgoviştei care a citit şi un scurt mesaj din partea celui care l-a delegat. Alături de el, în mijlocul soborului s-au mai aflat ÎPS Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului şi desigur, ÎPS Calinic Argeşeanul. Cei trei înalţi ierahi s-au rugat pentru iertarea păcatelor robului lui Dumnezeu Carol. Nu doar viaţa lui a fost controversată ci şi „parcursul” rămăşiţelor sale pământeşti. A decedat în 1953 fiind înmormântat în Portugalia acolo unde trăia în exil. În vremea regimului comunist nu se putea discuta despre îngroparea sa în România. Au mai trecut 13 ani şi de la Revoluţie pentru a fi adus la Curtea de Argeş deşi nu exista un loc de veci pentru el sicriul fiind aşezat într-un „provizorat” de 16 ani într-o capelă din curtea mă mănăstirii, dar nu zidit, ci aşezat pe o lespede de piatră.
Mihai, mâhnit şi după moarte
Sâmbătă, după slujbă, într-o procesiune specială, sicriul a fost transportat în necropola regală iar din cortegiul funerar au făcut parte Principele Radu, Principesele Maria şi Sofia, Prinţul Paul şi Prinţesa Lia cu fiul lor cu nume simbolic Carol Ferdinand, Principele Nicolae şi soţia lui Alina.
Doar ei şi ierarhii s-au aflat în necropolă în momentul reînhumării monarhului care astfel şi-a recăpătat, măcar în veşnicie, locul firesc, lângă familia sa. Absenţa Margaretei, Custodele Coroanei, poate fi motivată în toate felurile însă oamenii de rând sunt convinşi că Principesa a dus mai departe „tradiţia”. În 1953 la funeraliile din Portugalia, Casa Regală nu a participat. În 2003 când sicriul a fost adus la Curtea de Argeş, Regele Mihai nu a fost prezent şi de altfel nici nu voia să-şi doarmă somnul de veci alături de tatăl său care l-a părăsit…
Televiziunile trebuia sa treaca ceremonia la curiozitati ale istoriei. Carol a inaugurat cea mai nefasta perioada a regalitatii din Romania. Unii uita ca a fost dezertor in Primul Razboi Mondial cand s-a casatorit cu Zizi Lambrino si ar fi trebuit deferit Curtii Martiale. A fost singurul din istoria regalitatii mondiale care si-a inlaturat fiul de pe tron pentru a-i lua locul. In anii ’50, catune intregi de nomazi din zona Voineasa aveau numai progenituri blonde, copiii din flori ai priapicului.
A inaugurat tehnica parandaratului in armata cand s-a ocupat cu dotarea trupelor cu avioane si tancuri. A fost avertizat inca din 24 august 1939 despre pactul Ribbentrop-Molotov si ce urma sa se intample si nu a lut nicio masura. Dupa dezmembrarea Romaniei a fost lasul care a fugit cu Lupeasca, cea care i-a papat (destul de repede) tot ce furase din tara.
Manarelile familiei regale au continuat. Conform legii salice, adevaratul mostenitor al lui Carol era Lambrino, nu Mihai Caraiman, cel care a renuntat de bunavoie la coroana, nu sub amenintarea pistolului lui Petru Groza, asa cum circula o legenda. Si pentru ca scapatatelor trebuia sa li se asigure o sinecura, a fost inventata incredibila functie de „custode al coroanei”, functie exercitata de facto de o duda. Mai mult, PSD-ALDE, nu se stie din ce motive, aloca anual din banii contribuabililor suma de 25 milioane euro pentru intretinerea
custodei si a consortului, care numai principe nu este.
De ce nu contribuie „custodele” la refacerea interiorului Catedralei al carui interior sta sa se prabuseasca?
Patriarhul nu are nicio treaba cu mortii daca nu da bine la imagine, el este ocupat cu ridicarea de osanale lui „vrednic este”, tipul cu hamster si dinti stricati din Teleorman, si a catedralei faraonice care in maximum 20 de ani nu va mai avea enoriasi.
Imaginea Argesului trebuie promovata si cultivata dar mai incet cu pianul pe scari.