Seniorul culturii argeşene, Mihail Ghiţescu, sărbătorit la 99 de ani
Scriitorul Mihail Ghiţescu, născut la 9 ianuarie 1921, a păşit în al 100-lea an de viaţă. Instituţia de cultură care a găzduit celebrarea evenimentului a fost Centrul Cultural Piteşti, în Sala „Ars Nova”, aceasta dovedindu-se neîncăpătoare pentru public. Invitaţii, cei care au ţinut să-i fie alături, prieteni, oameni de cultură cărora dl. Mihail Ghiţescu le-a dăruit o parte din viaţa şi priceperea sa, au vorbit emoţionant, fiecare în felul său, despre „OMUL care bate veacul”.
Viaţa sa – despre care se spune că „este un roman” – s-a desfăşurat în două ipostaze: ca pilot (comandor) de avion, participant activ la cel de-Al Doilea Război Mondial, în prezent veteran de război, şi om de cultură, cu o carieră impresionantă: fondator (împreună cu soţia sa, Ludmila Ghiţescu) al Cenaclului literar „Liviu Rebreanu” din Piteşti, în prezent preşedinte de onoare al Fundaţiei Culturale „Liviu Rebreanu”, fost consilier-şef al Secţiei de Cultură a Regiunii Argeş, director al Casei Creaţiei Populare Argeş, al Cinematografului Bucureşti, scriitor-memorialist, poet, publicist, autor al cărţilor „Lidia” – roman (2 volume), „Pagini alese” – memorialistică, „Destine în derivă” – roman, „Popas în memorie” (în pregătire), publicând deja câteva episoade în revistele „Carpatica” şi „Cuvântul Argeşean”. A avut numeroase colaborări la revistele de cultură ale vremii, la ziare şi alte publicaţii.
Venerabilul nostru sărbătorit a vorbit publicului, cu aceeași luciditate cu care ne-a obișnuit, despre viața sa, iar ceea ce ne-a uimit pe toți – a făcut față cu brio acestui eveniment, destul de solicitant de altfel. La final, cupa de şampanie şi tortul aniversar dăruit de prieteni au completat atmosfera prietenească, emoţionându-i pe toţi cei prezenţi. Ecourile manifestării nu s-au stins nici azi. Redăm mai jos două dintre cele mai emoţionante postări pe facebook ale persoanelor martore la eveniment:
• Denisa Popescu: „Omul din veac și veacul din om. A fost sărbătorit aseară, la Centrul Cultural Pitești, prozatorul MIHAIL GHIȚESCU. Domnul Ghițescu s-a lăsat îmbrățișat de suta de ani. Cu mintea luminată, cu bucurie și cu dorința de a i se îngădui să mai fie în lumea văzută. Multă putere în trup, domnule Ghițescu!”
• Silvia Grigore: „Aseară, la Pitești, s-a scris istorie. La Centrul Cultural a fost sărbătorit un OM! Colonel în rezervă, fost comandor de aviație, veteran de război, profesor, scriitor, prietenul tuturor, Seniorul MIHAIL GHIȚESCU a intrat în an centenar.
Flori, bomboane, tort, șampanie, luări de cuvânt în spirit empatic și festiv, diplome… Comandorul român Mihail Ghițescu a trecut în cel de-Al Doilea Război Mondial prin Ungaria, Cehoslovacia și Austria, făcând parte din Escadrila 13. Un singur avion a rămas întreg, un singur avion s-a întors în țară din escadrila respectivă, cel pilotat de eroul Mihail Ghițescu! Pe timp de pace a înființat Teatrul „Al. Davila” din Pitești și a fondat Cenaclul literar „Liviu Rebreanu”, locul unde s-au șlefuit mulți tineri talentați. Pentru mine a fost și este o onoare să fi trecut pe acolo… O viață fascinantă, despre care vom mai vorbi. Am eu un secret cu prietenul meu drag, Mihail Ghițescu…”
Maria MILIARE