O carte de morală creştină
Înalt Prea Sfinţitul Calinic Argeşeanul publică un nou volum: Doamne şi stăpânul vieţii mele (Editura Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, 2018), ediţia a doua, revizuită şi adăugită. Pornind ingenios de la o rugăciune a Sfântului Efren Sirianul, ÎPS Calinic alcătuieşte câte un capitol din fiecare verset al rugăciunii, pentru că fiecare verset se referă la o temă importantă din viaţa noastră de zi cu zi.
Astfel, capitolele cărţii se numesc Duhul trândăviei, Duhul grijii de multe, Duhul iubirii de stăpânire, Duhul grăirii în deşert, Duhul curăţiei, Duhul răbdării… De fapt, fiecare capitol este un mic eseu pe tema în discuţie scris din perspectivă dublă: de ierarh bisericesc, dar şi de om de litere.
Să exemplificăm cu Duhul răbdării: „Acest verb – a răbda – este, spun specialiştii, un cuvânt autohton, cuvântul de bază al bieţilor români. A fost conjugat la toate timpurile şi în toate vremurile până azi şi rămâne pentru totdeauna, cât vor mai fi oameni pe lumea aceasta. Trecând atâtea nefericiri peste viaţa bunilor români, ei au învăţat a răbda, adică a suporta greutăţi, neplăceri fizice şi morale, fără nicio împotrivire…” Aceasta este latura „lumească” a eseului. Apoi, autorul ne trimite la Sfânta Scriptură de unde aflăm că „Dumnezeu este Dumnezeul răbdării”, că Sfântul Apostol Pavel îi îndemna pe credincioşi să se „desăvârşească în răbdare”. Iar fiecare capitol se încheie cu o scurtă rugăciune a ÎPS, ca un psalm într-o limbă română impecabilă, ba chiar plastică: „Doamne, Dumnezeule, milostiv fii nouă păcătoşilor şi ne dă răbdare multă şi ziditoare, precum Tu Însuţi ai răbdare cu fiecare dintre noi, de la începutul lumii şi până astăzi!”
Aşadar, dezvoltând o simplă rugăciune, ÎPS Calinic ne dă o carte de morală creştină şi de morală, în general.