Elogiu iubirii, femeii
Joia trecută a fost un program lejer, plăcut, melodios, optimist, dedicat, cum sublinia şi comperul serii, dirijorul Octav Calleya (cu rădăcini în Pietroşanii Argeşului), Zilei Femeii. Ritmuri plăcute, toate recunoscute, din uverturi la opere celebre.
Secondat de „eleva” sa, dirijoarea Marilo Carillo Sedeno, Calleya şi-a urmat rolul de gazdă care a explicat fiecare lucrare, pentru deplina ei înţelegere. Marota serii a fost dragostea. Şi dacă „Ave Maria” (Caccini) a deschis concertul, a fost ca rugăciunea să îmbălsămeze sufletele de pace, de miracolul mesajului religios.
Tema o găsim adresa: la Bach, la Schubert şi la alţii, ca imn înălţat FEMEII. Fanii, ascultând-o pe soprana piteşteancă Magda Oţelea, aveau, desigur, în minte interpreţi care au dus „Ave Maria” la culmi muzicale de emoţie, de căldură, de pietate: Celine Dion, Andrea Bocelli, Barbra Streisand şi alţii.
Uvertura la opera „Cosi fan tutte” (în 2015, la Piteşti – integral), de Mozart, a avut o istorie aparte. Această operă comică a avut premiera la a doua programare, pentru că la prima, Viena era îndoliată de moartea lui Joseph al II-lea. Beethoven a scris singura operă lirică: „Fidelio”. De fapt, Beethoven a scris trei uverturi la această operă. Este o poveste frumoasă: Leonora îşi salvează soţul, pe Florestan, din temniţă, fapt ce pune emblemă asupra operei: triumful dragostei, al libertăţii asupra tiraniei.
Frumuseţe, optimism, linii melodioase aduce Gioachino Rossini, cu uvertura la „Italianca în Alger„. Cel mai popular compozitor de operă din istorie, Rossini, confirmă – şi prin această piesă – supranumele ce i s-a dat: „Mozart italian”.
Leo Delibes a publicat un număr de melodii modeste. „Chanson espagnole” este cunoscută şi sub numele „Fetele din Cadiz”, melodie ce a plăcut imediat, datorită în ritmului spaniol. Otto Nicolai, cu Uvertura la „Nevestele vesele din Windsor„, ne aduce aminte de Shakespeare. Manuel de Falla, cu „Dansul focului” din „Amorul vrăjitor„, şi Amadeo Vives, cu Fandango din „Dona Francisquita„, au adus specificul muzicii spaniole. Johann Strauss Jr. (salvat de la moarte de tatăl său care i-a dedicat feldmareşalului Wenzel Radetzky Marşul acela nemuritor), regele valsului vienez (peste 140 de valsuri), a fost prezent cu valsul „Vin, femei şi cântec„. Se înţelege atmosfera creată de cele trei… „elemente”! Emmerich Kalman, cu „Heia in den Bergen”, din „Silvia”, şi Georges Bizet cu Suita Carmen nr.1 au încheiat o seară cu multe bisuri. În primă audiţie la Piteşti: Ioan Dobrinescu, cu „Mama”, pe versuri de Ana Blandiana. Cei doi invitaţi spanioli şi soprana Magda Oţelea au dat substanţă serii.