Centenar Tiberiu Bogdan
# O sută de ani de la naşterea primului profesor universitar de psihologie, pedagogie şi sociologie de la Universitatea din Piteşti.
Profesorul TIBERIU BOGDAN s-a născut la 21 martie 1919 la Cluj şi a încetat din viaţă în 1996. A absolvit Liceul Gheorghe Bariţiu din Cluj în 1937 şi Facultatea de Litere şi Filosofie de la Universitatea din Cluj în 1941. A obţinut titlul de doctor la aceeaşi instituţie în 1942, Cum laude. A fost cadru didactic la Institutul G. Ribary Budapesta (1942-1943), Seminarul Pedagogic din Cluj (1944-1945), Şcoala Normală de Băieţi din Cluj (1945-1946) şi la Liceul Gheorghe Bariţiu din Cluj (1947). A fost inspector pentru învăţământul secundar (1946), inspector de specialitate (1947), inspector general (1948), în cadrul Ministerului Învăţământului. În învăţământul superior a funcţionat ca lector la catedra de psihologie a Universităţii din Bucureşti între anii 1954 şi 1962. Odată cu înfiinţarea Institutului Pedagogic din Piteşti a devenit primul cadru didactic de psihologie, pedagogie şi sociologie la nou creata instituţie de învăţământ superior. Aici a îndeplinit funcţia de conferenţiar şi şef de catedră între 1962 şi 1968. În această calitate, a contribuit la formarea a sute de cadre didcatice (inclusiv a directorului cotidianului „Argeşul”). Din această perioadă datează şi lucrarea de referinţă Psihologia copilului şi psihologia pedagogică. Manual pentru liceele pedagogice de învăţători, Bucureşti, Editura Didactică şi Pedagogică, scrisă în colaborare cu „dascălul dascălilor”, Ilie Stănculescu.
După plecarea de la Universitatea din Piteşti a fost conferenţiar şi director adjunct la Laboratorul de sociologie al Universităţii din Bucureşti, condus de Miron Constantinescu. În calitate de director a coordonat împeună cu Mihai Cernea şi cu Miron Constantinescu cercetarea sociologică a procesului de urbanizare în zona Braşov. A devenit profesor şi şef de catedră la Institutul de Perfecţionare a Cadrelor Didactice din Bucureşti în 1970. Din 1979 a fost profesor la Catedra de Psihologie a Universităţii din Bucureşti. A fost căsătorit cu o personalitate a psihosociologiei româneşti, Ana Bogdan Tucicov, împreună scriind, printre altele, şi lucrarea Copiii sunt răi sau înrăiţi?. Au fost naşii unor personalităţi argeşene din domeniul psihosociologiei, Adina şi Septimiu Chelcea. Opera sa nu cuprinde un număr foarte mare de cărţi şi articole tipărite, dar cele apărute sunt lucrări de pionierat şi de referinţă în literatura de specialitate. Este autorul volumelor: Curs de psihologie judiciară, Bucureşti, 1957; Curs introductiv de psihologie judiciară, Bucureşti, 1958, Probleme de psihologie judiciară, Bucureşti, Editura Ştiinţifică, 1970, Copii capabili de performanţe superioare. Bucureşti, Editura Didactică şi Pedagogică, (coord.) (1982). Este autorul, în colaborare cu alţi profesori sau specialişti: Tudorel Butoi, Nicolae Radu, Ion Sântea, şi a altor lucrări de specialitate. A fondat Laboratorul de cercetare a personalităţii minorului delincvent Bucureşti (1958). A fost membru al Asociaţiei Psihologilor de Limbă Franceză, al Asociaţiei Internaţionale de Psihologie Aplicată şi al Asociaţiei Internaţionale de Criminologie.
Pe lângă contribuţiile deosebite aduse la dezvoltarea cercetării ştiinţifice în domeniul sociologiei şi psihologiei judiciare, prof. univ. dr. Tiberiu Bogdan merita din plin recunoştinţa noastră pentru rezultatele obţinute în evoluţia învăţământului pedagogic din Piteşti. A fost nu numai un excelent profesor pentru studenţi, ci şi un model de profesor pentru profesori.
Septimiu CHELCEA şi Cornel CONSTANTINESCU