CARTEA ZILELOR NOASTRE – Și pe la alții se-ntâmplă…
Zici Grisham, zici thriller juridic. Bun de vândut pe mapamond în milioane de exemplare. Omu` fiind avocat un deceniu. Până s-a luat de condei cu fain rezultat. Așa că nu-i de mirare că are corupția ca temă tratată alert și expert. O lege americană poate îmbogăți denunțătoru` celor corupți. Astfel ajungând în colimatoru` Biroului de Conduită Judiciară și al FBI o judecătoare rapace. Încârduită rău cu mafioți din zona Floridei. Investigația se lasă cu avertismente dure la adresa celor cinstiți. Ba chiar cu moartea violentă a unuia dintre anchetatori. Însă Lacy Stolz nu se dă bătută și pune capăt afacerii triumfător. Demascând infracțiuni grele, cu prejudicii enorme și autori neșovăitori, cruzi, răuvoitori. Luptă cu ei temerar, cu-ncetineala sau apatia sistemului judiciar al patriei sale. Cu avocați foarte scumpi și aroganți peste poate. Cu neîncrederea și teama ălor supuși cumva la tăcere prin mituire și frica zilei de mâine. Cu proceduri și chichițe diverse. Construind totuși un caz beton, cu procurorii-mpreună. Da` și cu denunțătorii care fac înțelegeri avantajoase, doar ca să scape de pușcărie și capii mârșavi să pice definitiv în abis…
Romanul* e alert, fluent și convingător. Atrăgător, nu mai zic. Pentru juriștii români, cu atât mai interesant. Spre a cunoaște norme și instituții din a mai mare și tare democrație (fără maliție spus) de pe glob. Ori a compara util profesional ce e acolo ș-aici. A înțelege procese și mecanisme, mentalități, implicații. Fincă John se pricepe clar la expunerea și punerea lor în valoare când scrie. Ager o face, cu adrenalină corespunzător. Dozaju`, la fix, în crescendo fain. Acțiunea, mereu mai bogată. Narațiunea, firesc, secvențială. Ca un film sortit succesului neapărat. Cunoscând pe deplin ingredientele genului. Și stăpânind a ficționalului tehnică în chip adecvat…
Personal, n-aș crede că-i numa` fantezie. Imaginație creativă a sa, excelentă. Realități negative existând și-n ţară la el, îndestul. Rămânându-i doar a le prelucra literar. Îi iese treaba deștept și convingător. Ispititor, și nu-n ultimu` rând, moralizator. Construiește personaje, făurește dialoguri, zugrăvește locuri, le asamblează îmbietor și atrage nespus. Concluzia, una rostită cu cap de alții mai buni ca mine-n domeniu: nu te apuci la lectură diseară dacă mâine te scoli dimineață la lucru să mergi. Cu alte cuvinte, Grisham novelistu` merită nopți de nesomn și bani pe lumină, că are ce spune, cu rost, lumii-ntregi…
Adrian SIMEANU
*John Grisham, Informatorul, ED. RAO, 2018