La Piteşti a fost lansat un dicţionar unic
„Memoria muzicală argeşeană şi musceleană”
Săptămâna trecută a fost lansat la Biblioteca Judeţeană, în prezenţa unui public numeros, dicţionarul „Memoria muzicală argeşeană şi musceleană”, primul de acest gen din România. Autoarea, profesoara Lucreţia Picui, coautoare a „Dicţionarului enciclopedic argeşean”, a lucrat zece ani la volumul care aduce în actualitate figuri de artişti pierduţi în negura vremurilor.
Amfitrionul evenimentului editorial a fost Octavian Mihail Sachelarie, directorul bibliotecii. Printre cei care au salutat apariţia dicţionarului pe piaţa cărţii din România s-au numărat prof. univ. dr. Mihail Diaconescu, romancier, estetician, critic şi istoric literar, colonelul profesor doctor George Ene, eminescolog, şi editorul Vasile G. Dâncu.
Dicţionarul, apărut în condiţii grafice de excepţie la Editura „Şcoala ardeleană”, cuprinde: compozitori, muzicologi, interpreţi vocali şi instrumentişti, folclorişti, bizantinologi, profesori, rapsozi populari, coregrafi, autodidacţi, formaţii, ansambluri, familii de lăutari, făuritori de instrumente muzicale, şcoli de muzică şi alte instituţii, psalţi, copişti de documente muzicale bizantine.
Pe portativul lucrării ce însumează 346 de pagini sunt puse 291 de personalităţi, respectiv 84 de instituţii şi formaţii ordonate strict alfabetic, biografii, bibliografii, discografii, filmografii, fotografii. Viaţa muzicală argeşeană este reflectată începând cu anul 1552.
Prefaţa cărţii este semnată de muzicologul Viorel Cosma („Lucreţia Picui are meritul de a aduna lumea risipită şi ocolită de lucrările lexicografice de sinteză şi de a o aşeza lângă marile nume ale muzicii româneşti.”), iar postfaţa – de scriitorul Mihail Diaconescu („Lucreţia Picui îmi impune respect, admiraţie şi recunoştinţă pentru că îmbină în lucrul ei ştiinţă, conştiinţă şi o înaltă ţinută civică şi morală.”).
Felicitări! Excepțională contribuție la valorificarea patrimoniului muzical argeșean. De fapt construcție sau re-construcție ca un puzlle muzical dar unul deosebit. Fiecare piesă a fost concepută și realizată prin profundă documentare, evaluare, sintetizare, creare. O enormă muncă de cercetare care a coborât până la 1552!
Lucreția Picui, Felicitări! Respectul și aprecierea mea pentru acest volum de referință! Sunt mândră că v-am cunoscut!
FELICITĂRI ! VĂ DORESC MULTĂ SĂNĂTATE ȘI FERICIRE ALĂTURI DE CEI DRAGI !